L’estigma en malalties mentals i addiccions

Agrupa’t és una associació d’anys de recorregut, establerta a Lleida i que atén a gent de Lleida. La feina que s’hi fa reverteix directament a la societat perquè de la mateixa manera que a les escoles es prepara per a la inclusió dels futurs adults a la societat, Agrupa’t s’ocupa de millorar la qualitat de vida de les persones en tots els nivells, biològic, psicològic, social i laboral. Aquesta millora reverteix en la societat, les persones que s’atenen ja han tingut molta dificultat d’integrar-se en societat, la societat ja li ha donat moltes vegades l’esquena i tenir un centre digne és el primer que fa falta a Agrupat.
Fins aquí tot correcte. Què passa quan a aquesta explicació se li afegeix la paraula DROGA?
La situació fins ara va essent: hi ha un local, l’anem a veure, el propietari i administrador i professionals d’Agrupa’t veiem condicions, què falta, què posa un i què posa l’altre… I oh! El propietari demana informació de l’associació i : Quina classe de gent sou? Sou gent normal? No causaran problemes? I en el millor dels casos s’ho pensa i al cap d’uns dies ens diu Que NO.
Aquesta necessitat de tenir un espai, és la primera necessitat bàsica (de nutrició,…) i a partir de la qual la persona pot millorar i acabar revertint a la societat tot el seu ser. Agrupa’t fa de família, és la xarxa primària, és la construcció del vincle que posteriorment s’amalgama amb la xarxa social. I el que ens trobem buscant aquest espai és un NO justament quan la paraula “persona amb problemes d’addiccions” entra en el context.
Des de fa anys la Paeria de Lleida va cedir un local on poder treballar, tant professionalment com a nivell d’atenció als usuaris. Actualment queda petit i no Agrupa’t no pot créixer i donar dignitat a les persones que en fan ús. El propietari que ens diu aquest no està negant un dret bàsic.
La decisió de canviar de local està presa, projectada, pressupostada, dialogada amb les administracions i necessària per poder complir amb el nostre objectiu com a associació, treballem per l’administració i per la societat! I amb la ferma convicció que la finalitat és revertir tot l’esforç a la millora de la qualitat de vida de les persones amb problemes d’addició i salut mental.
I en això estem, estem topant amb la dificultat de poder tenir un local digne, accessible -per persones que tenen o puguin tenir problemes de mobilitat, lluminós -ja hi ha hagut prou foscor en la seva vida, amb suficient ventilació i climatització – Lleida és extrem en quan a temperatures i pel que veiem també extrema en sensibilitat i responsabilitat social.
Sílvia Sarri, psicòloga Agrupa’t i psicòloga en consulta privada a Cervera i a Guissona

pàg. web d’Agrupa’t

Un pensament sobre “L’estigma en malalties mentals i addiccions

  1. Ara mateix ja tenim local; seguim topant amb l’estigma i seguim lluitant en contra d’aquest. Aviat en motiu del dia de la ZERO DISCRIMINACIÓ, continuarem denunciant les dificultats i en motiu de la Gala Benèfica, recollint diners de persones MOOOOLT SOLIDÀRIES i empreses col·laboradores. Gràcies!!€

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s